Behandeling strafzaak verdachten Martinus e.a. van 27 november 2024

Op 27 november 2024 is de strafzaak tegen de verdachten J. Martinus alias “Bordo” of “Money Hond”, C. Jongaman meergenoemd “Keppie”, P. Phoeli meergenoemd “Moena”, R. Phoeli meergenoemd “Rampie” en A. Gau-Gau, behandeld door de kantonrechter. De zaak stond voor requisitoir en pleidooi.

De officier van justitie heeft het requisitoir gehouden. In de strafzaak van de verdachte Martinus werd voor de feiten 2, 3A, 4 en 5 (strafbare voorbereiding van overtreding van de Wet Verdovende Middelen, invoer cocaïne, .bedreiging en begunstiging) een gevangenisstraf geëist van 13 jaren onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en zijn gevangenneming, een geldboete van SRD 90.000,- subsidiair 8 maanden hechtenis, vrijspraak voor feit 1, onttrekking aan het verkeer van de inbeslaggenomen vliegtuig delen en verbeurdverklaring van de inbeslaggenomen Toyota Hilux Revo.

In de strafzaak tegen de verdachte Jongaman werd voor de feiten 3A, 4 en 5 (bezit cocaïne, bedreiging en begunstiging) een gevangenisstraf geëist van 6 jaren onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, handhaving van de gevangenhouding, een geldboete van SRD 60.000,- subsidiair 5 maanden hechtenis en vrijspraak voor feit 1 (deelneming aan een criminele organisatie).

In de strafzaak tegen de verdachte Gau Gau werd voor de feiten 2, 3b, 4 en 5 (strafbare voorbereiding van overtreding van de Wet Verdovende middelen, invoer cocaïne, bedreiging en  begunstiging) een gevangenisstraf geëist van 6 jaar onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, handhaving van de gevangenhouding, een geldboete van SRD 60.000,=, subsidiair 5 maanden hechtenis  en  vrijspraak voor feit 1 (deelneming aan een criminele organisatie).

In de strafzaak tegen de verdachten P. Phoeli en R. Phoeli werd een gevangenisstraf geëist van 20 weken waarvan 5 weken voorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een proeftijd van twee jaar, een geldboete van SRD.3.000,=, subsidiair 1 maand hechtenis voor het ten laste gelegde feit, begunstiging.

De raadslieden hebben gevraagd om uitstel voor het houden van het pleidooi. De kantonrechter heeft dit verzoek gehonoreerd.

Op 12 februari 2025 zal de strafzaak worden voortgezet met het pleidooi. Daarbij zullen de advocaten reageren op hetgeen de officier van justitie tijdens het requisitoir naar voren heeft gebracht.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-requisitoir-verdachten-j-martinus-e-a-van-13-november-2024/

 

Paramaribo, 3 december 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling strafzaak verdachte Z.Q. van 27 november 2024

Op 27 november 2024 is de strafzaak tegen de verdachte Z.Q. behandeld door de kantonrechter. Hem wordt verweten op 24 februari 2024 opzettelijk een man van het leven te hebben beroofd in een winkelzaak aan de dr. Sophie Redmondstraat. Voorts is hem zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend ten laste gelegd. De zaak stond voor pleidooi.

Vanwege een uitstelverzoek is de zaak uitgesteld. Op 12 februari 2024 zal de strafzaak worden voortgezet met het pleidooi van de raadsman.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-verdachte-z-q-van-14-augustus-2024/

 

Paramaribo, 3 december 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling strafzaak mishandeling arrestanten cellenhuis politiepost Geyersvlijt van 27 november 2024

Op 27 november 2024 is de behandeling van de strafzaak tegen de vijftien verdachten, waaronder politieambtenaren (KPS), leden van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) en het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de mishandeling van arrestanten in het cellenhuis van politiepost Geyersvlijt, voortgezet door de kantonrechter. De zaak stond voor repliek.

De zaaksofficier kon niet aanwezig zijn en heeft haar repliek laten overleggen door een collega. Op de volgende zitting zal haar repliek worden toegelicht.

De zaak is daartoe uitgesteld naar de zitting van 12 februari 2024. Op die dag zullen de raadslieden ook hun dupliek voordragen en zullen de verdachten het laatste woord mogen voeren.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-mishandeling-arrestanten-cellenhuis-politiepost-geyersvlijt-van-19-augustus-2024/

 

Paramaribo, 3 december 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Uitspraak kort geding inzake column Starnieuws op 21 november 2024

Op 21 november 2024 heeft de kantonrechter de uitspraak gedaan in het kort geding dat Riad Nurmohamed had aangespannen tegen Starnieuws en Nita Ramcharan.

De zaak betreft een op 30 juli 2024 op Starnieuws gepubliceerde column geschreven door Nita Ramcharan, waarin zij stelt dat Riad Nurmohamed als Minister van Openbare Werken hoofdverantwoordelijke is op zijn ministerie voor het uitlekken van informatie over een rehabilitatie project en dat hij als hoofdverantwoordelijke zou moeten opstappen. Nurmohamed is van mening dat zijn eer en goede naam zijn aangetast door de inhoud van de column. Hij vorderde een rectificatie en verontschuldiging op straffe van een dwangsom.

De rechter heeft in het vonnis overwogen dat een minister ingevolge de Grondwet belast is met de leiding van zijn ministerie. Nurmohamed is daardoor als minister de hoofdverantwoordelijke op het ministerie dat aan hem is toebedeeld. Hij dient naar het oordeel van de rechter dan ook, gelijk dat door Ramcharan in de column is opgenomen, als  hoofdverantwoordelijke te worden aangemerkt voor het uitlekken van confidentiële informatie naar derden.

De rechter heeft voorts overwogen dat Ramcharan de uitlating heeft gedaan in een column. De rechter oordeelde dat een column een kort stukje prozawerk is over een actuele kwestie. Daarin verwerkt de columnist haar mening over de aangekaarte actuele kwestie en wordt ook een boodschap aan het lezerspubliek overgebracht en het lezerspubliek aan het denken gezet.

Op grond van het voorgaande is de rechter tot het oordeel gekomen dat het noemen van Nurmohamed als hoofdverantwoordelijke in de column, geen beledigend karakter in zich draagt. Daardoor is het niet aannemelijk dat Nurmohamed in zijn eer en goede naam is aangetast.

De kantonrechter heeft de vordering van Nurmohamed afgewezen.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-kort-geding-inzake-column-starnieuws-op-22-augustus-2024/

 

Paramaribo, 26 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Uitspraak Kort Geding Oostburg e.a. tegen Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op 21 november 2024

Op 21 november 2024 heeft de kantonrechter uitspraak gedaan in het kort geding dat de heer M. Oostburg en vier anderen tegen de Staat Suriname, met name het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben aangespannen.

De zaak betreft de vernieuwing in het onderwijs waarbij het lager onderwijs dat tot leerjaar 8 gaat  is omgezet in basis onderwijs dat tot leerjaar 10 gaat en leerlingen van het basisonderwijs aan het eind van leerjaar 10 een getuigschrift krijgen in plaats van aan het eind van leerjaar 8. In augustus 2024 had de leiding van het Ministerie van Onderwijs een rondschrijven hierover gestuurd naar de schoolhoofden.

De eisers vorderden dat het besluit over deze vernieuwing, dat is rondgestuurd, wordt opgeschort totdat in een bodemzaak over het besluit door een rechter is beslist. Eisers stelden daarbij dat de leerlingen van het basisonderwijs van Suriname en hun ouders schade lijden door deze vernieuwing.

De rechter overwoog in haar vonnis dat leerlingen van het basisonderwijs minderjarig zijn. Minderjarigen moeten in een rechtszaak vertegenwoordigd worden door hun wettelijke vertegenwoordigers. De rechter oordeelde dat het niet was gebleken dat de eisers de wettelijke vertegenwoordigers zijn van de leerlingen van het basisonderwijs in Suriname, waardoor zij geen belang hebben bij de vordering.

Op grond hiervan verklaarde de rechter dat de eisers niet-ontvankelijk zijn in hun vordering. Door de niet-ontvankelijk verklaring is de vordering verder niet inhoudelijk behandeld.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-civiele-zaak-oostburg-tegen-ministerie-van-onderwijs-wetenschap-en-cultuur-op-22-augustus-2024/

 

Paramaribo, 26 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling hoger beroep strafzaak verdachte Hoefdraad van 18 november 2024

Op 18 november 2024 is de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte G. Hoefdraad behandeld door het Hof. De zaak stond voor pleidooi en repliek.

De advocaat van de verdachte heeft het pleidooi toegelicht. Primair bepleit de advocaat nog steeds de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie vanwege ne bis in idem doordat DNA voor de tweede keer heeft beslist over de staat van inbeschuldigingstelling van de verdachte terwijl het eerste besluit in stand is gebleven. Daarenboven is de verdachte niet gehoord alvorens het besluit is genomen. Voorts verzocht de advocaat om voorbij te gaan aan het bewijs dat door de vervolging is aangedragen in het requisitoir. Hij vroeg het vonnis van het Hof in eerste aanleg te vernietigen, het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, dan wel de verdachte vrij te spreken van de gehele tenlastelegging.

De waarnemend Procureur-Generaal heeft gevraagd om haar repliek op de volgende zitting te mogen presenteren.

Op 16 december 2024 om 12.00 uur zal de strafzaak worden voortgezet. Op die dag staat de zaak voor repliek en dupliek.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-hoger-beroep-strafzaak-verdachte-hoefdraad-van-21-oktober-2024/

 

Paramaribo, 26 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Uitspraak strafzaak verdachten Mixon, Gambier en Chin See Chong van 14 november 2024

Op 14 november 2024 heeft de kantonrechter uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de verdachten J. Mixon, bekend als ‘‘Saya’’, R. Gambier en J. Chin See Chong.

Op 30 november 2023 had de officier van justitie tegen de verdachte Mixon voor de feiten valsheid in geschrifte (feit 1), oplichting (feit 2) en money laundering (feit 3 en 4) een gevangenisstraf van 3 jaren onvoorwaardelijk geëist, een geldboete van SRD 750.000,=, betaling van de openstaande belastingschulden en verbeurdverklaring van inbeslaggenomen roerende en onroerende goederen. Tevens vroeg zij de gevangenneming van de verdachte. Tegen de verdachten Gambier en Chin Chi Fong werd voor de feiten valsheid in geschrifte en oplichting een gevangenisstraf geëist van 12 maanden onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest, een geldboete van SRD 100.000 en gevangenneming van de verdachten.

Op de zitting van 11 april 2024 vroegen de raadslieden van verdachte Mixon tijdens hun pleidooi om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren voor de feiten 1 en 2 van de ten laste legging. Voor de feiten 3 en 4 van de ten laste legging vroegen zij vrijspraak,  opheffing van het beslag en teruggave van de inbeslaggenomen goederen.

De raadslieden van de verdachten Gambier en Chin Chi Fong hebben op 11 april 2024 de kantonrechter tijdens hun pleidooi verzocht voorbij te gaan aan de eis van de vervolging en de verdachten een straf op te leggen die gelijk is aan de tijd in voorarrest doorgebracht.

De kantonrechter heeft op 14 november 2024 de verdachten vrijgesproken.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-verdachten-mixon-gambier-en-chin-see-chong-van-6-augustus-2024/?highlight=saya

 

Paramaribo, 21 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling strafzaak vermoorde man woning Amazonestraat van 13 november 2024

Op 13 november 2024 is de strafzaak tegen de verdachte G. behandeld door de kantonrechter. Deze verdachte wordt het verwijt gemaakt een man van het leven te hebben beroofd in een woning aan de Amazonestraat waar hij de oppas deed van de zoon van het slachtoffer. De zaak stond voor getuigenverhoor.

De zaak is op 9 oktober 2024 voor het eerst behandeld door de kantonrechter. Op die dag is de zaak voorgedragen door de officier van justitie. Dat betekent dat de officier aangeeft wat de verdachte ten laste is gelegd en aan de kantonrechter vraagt om de zaak in behandeling te nemen.

Op de zitting van 13 november 2024 is een agent van politie als getuige verhoord. Vervolgens is een aanvang gemaakt met het verdachtenverhoor.

Hierna is de zaak uitgesteld naar 22 januari 2025. Op die dag zal het verdachtenverhoor worden voortgezet. Mogelijk zal op die dag ook het requisitoir gehouden worden.

 

Paramaribo,  21 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling strafzaak requisitoir verdachten J. Martinus e.a. van 13 november 2024

Op 13 november 2024 is de strafzaak tegen de verdachten J. Martinus alias “Bordo” of “Money Hond”, C. Jongaman meergenoemd “Keppie”, P. Phoeli meergenoemd “Moena”, R. Phoeli meergenoemd “Rampie” en A. Gau-Gau behandeld door de kantonrechter. De zaak stond voor requisitoir en pleidooi.

Vanwege afwezigheid van de zaaksofficier heeft de toelichting van het overgelegd requisitoir niet plaatsgevonden.

Op 27 november 2024 zal de strafzaak worden voortgezet met de toelichting van het requisitoir en eventueel het pleidooi.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-verdachten-martinus-e-a-van-19-augustus-2024/

 

Paramaribo, 21 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie


 

Behandeling strafzaak 500 kilo cocaïne in cockpit SLM toestel van 13 november 2024

Op 13 november 2024 is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten A.O., S.D., E.B., R.T., G.R., G.B., D.P., O.Z. en L.G. voortgezet door de kantonrechter. Deze verdachten wordt overtreding van de Wet Verdovende Middelen verweten, namelijk het uitvoeren van cocaïne. In deze zaak was 500 kilo cocaïne verstopt  in de cockpit van een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. De zaak stond voor getuigenverhoor.

Er zijn drie getuigen, allen politieambtenaren, gehoord die de camerabeelden hebben geanalyseerd.

Hierna hebben de raadslieden verzoeken tot invrijheidsstelling gedaan voor hun cliënten. De officier van justitie vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met de verzoeken tot invrijheidsstelling. De kantonrechter heeft de verzoeken afgewezen.

Op 11 december 2024 zal de strafzaak worden voortgezet.

Lees ook het vorige bericht: https://rechtspraak.sr/actualiteiten/behandeling-strafzaak-500-kilo-cocaine-slm-cockpit-van-19-augustus-2024/

 

Paramaribo, 21 november 2024

Communicatie Unit Hof van Justitie