Tuchtrechtspraak

WAT IS HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Het Medisch Tuchtcollege is een bijzonder college dat belast is met de tuchtrechtspraak over beoefenaars van medische- en bepaalde daaraan verwante beroepen. Het Medisch Tuchtcollege wordt ingesteld door de President van de Republiek en wordt voorgezeten door een lid van het Hof van Justitie, een rechter dus.

WAT DOET HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Het Medisch Tuchtcollege behandelt klachten ten aanzien van artsen, tandheelkundigen, apothekers en vroedvrouwen die:

  • zich schuldig zouden hebben gemaakt aan handelingen die het vertrouwen in de stand van de beroepsgroep ondermijnen, of
  • zich schuldig zouden hebben gemaakt aan nalatigheid waardoor ernstige schade is ontstaan voor een persoon, of
  • in de uitoefening van het beroep blijk hebben gegeven van grove onkunde.
WIE KUNNEN EEN KLACHT INDIENEN BIJ HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Iedere rechtstreeks belanghebbende kan een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege. Met rechtstreeks belanghebbenden wordt bedoeld de patiënt of diens wettelijke vertegenwoordiger of nabestaande(n). Daarnaast kunnen ook het Openbaar Ministerie, de Directeur van het ministerie van Volksgezondheid en het ziekenhuis of het instituut waar de arts, tandheelkundige, apotheker of vroedvrouw werkzaam is of is geweest, een klacht indienen.

HOE WORDT EEN KLACHT INGEDIEND BIJ HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Een klacht moet schriftelijk worden ingediend op het secretariaat van het Medisch Tuchtcollege dat gevestigd is op de Griffie van het Hof van Justitie. In het klaagschrift moeten tevens de naam, het adres en de woonplaats van de klager worden vermeld. Indien de klager niet in Suriname woont, dan moet hij in de klacht een adres in Suriname opgeven via welke hij te bereiken zal zijn. Het is aan te bevelen dat er ook een telefoonnummer waarop de klager te bereiken is, wordt vermeld. Tot slot moet de klacht ondertekend worden door de klager zelf. Als het klaagschrift niet volledig is, dan zal de klager – voor zover die bereikbaar is – worden uitgenodigd om dat aan te vullen.

HOE GESCHIEDT DE BEHANDELING VAN EEN KLACHT DOOR HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Ten aanzien van alle voor behandeling vatbare klachten, stelt de voorzitter van het tuchtcollege, een voorlopig onderzoek in. In dat kader is de voorzitter bevoegd om de klager en de persoon over wie geklaagd wordt, de beklaagde dus, persoonlijk te horen. De klager en de beklaagde kunnen ook gevraagd worden om schriftelijk inlichtingen te verschaffen. Ook getuigen en deskundigen kunnen in deze fase gehoord worden door het tuchtcollege. Indien na het voorlopig onderzoek is gebleken dat de klacht is ingediend door een persoon die daartoe niet bevoegd was, dan wordt de klager niet-ontvankelijk verklaard. Als de klacht kennelijk ongegrond of van onbeduidende aard is, dan wordt deze ook afgewezen.

In alle andere gevallen wordt de klacht na afronding van het voorlopig onderzoek, verwezen naar de zitting voor verdere behandeling. Zowel de klager als de beklaagde worden opgeroepen voor de zitting. De zittingen van het Medisch Tuchtcollege zijn in beginsel niet openbaar. Zowel de klager als de beklaagde kunnen zich tijdens het vooronderzoek en de zitting, laten bijstaan door een advocaat.

WELKE MAATREGELEN KUNNEN NAAR AANLEIDING VAN EEN INGEDIENDE KLACHT WORDEN GETROFFEN DOOR HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Indien een klacht gegrond wordt geacht, kan het Medisch Tuchtcollege een van de volgende maatregelen treffen tegen de beklaagde:

  • opleggen van een waarschuwing
  • opleggen van een berisping
  • opleggen van een geldboete van ten hoogste twee duizend Surinaamse Dollars
  • schorsing in de uitoefening van het beroep voor ten hoogste één jaar
  • ontzegging van de bevoegdheid tot uitoefening van het beroep
WAT KUNNEN PARTIJEN DOEN ALS ZIJ HET NIET EENS ZIJN MET HET OORDEEL VAN HET MEDISCH TUCHTCOLLEGE?

Tegen eindbeslissingen die zijn genomen door het Medisch Tuchtcollege, kan schriftelijk beroep worden ingesteld bij het Hof van Justitie, en wel binnen 30 dagen gerekend van de dag van de uitspraak. Indien degene die beroep instelt niet bij de uitspraak aanwezig is geweest, dan kan het beroep worden ingesteld binnen 30 dagen gerekend van de dag waarop de beslissing aan hem is medegedeeld. De klacht wordt dan opnieuw behandeld.

De wettelijke inbedding van het Medisch Tuchtcollege is geregeld in de Wet Medisch Tuchtrecht (G.B. 1955 no. 114), en het Reglement Medisch Tuchtrecht en oplossing van geschillen (G.B. 1955 no. 115)