Behandeling strafzaken in verband met delicten gepleegd op 17 februari 2023

Op 30 maart 2023 is door kantonrechter mr. I. Sonai een deel van de strafzaken in behandeling genomen van verdachten die vervolgd worden in verband met verdenking van het plegen van strafbare feiten op 17 februari 2023. De officier van justitie, mr. S. Ramdajal, heeft de zaken voorgedragen. Dat betekent dat de zaken door de officier aan de kantonrechter zijn gepresenteerd en aan de kantonrechter is gevraagd om de zaken in behandeling te nemen. Onder andere de zaken van de verdachte A. Ramharak, dat is de verdachte die de truck bestuurde, en de verdachten G.B en E. Rosheuvel zijn behandeld.

De eerste zaak op de rol was de zaak tegen de verdachte A. Ramharak. Hij wordt bijgestaan door advocaat I. Kanhai BSc. Door de advocaat was het verzoek gedaan om de zaak uit te stellen. Dat verzoek is gehonoreerd. De zaak is uitgesteld naar 18 april 2023 om 09.00 uur.

De verdachten G.B. en E. Rosheuvel worden bijgestaan door advocaat mr. M. Nibte. Eerst heeft het verdachtenverhoor plaatsgevonden. Tijdens het verdachtenverhoor is ook beeldmateriaal vertoond.

De officier van justitie heeft na het verdachtenverhoor haar strafvoorstel gepresenteerd. Zij eiste voor de verdachte Rosheuvel een gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Voor de verdachte G.B. eiste zij een gevangenisstraf van acht maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, met een proeftijd van drie jaar.

De advocaat heeft in beide zaken het pleidooi gehouden waarbij zij reageerde op de strafeis van de officier. Hierna kregen de vervolging en de advocaat voor de tweede maal het woord, waarna de verdachten de gelegenheid kregen om het laatste woord te voeren. De zaken van de verdachten G.B. en Rosheuvel zijn hierna uitgesteld naar 18 april 2023. De zaken staan op die dag voor uitspraak.

Op 30 maart 2023 zou ook de zaak van de verdachte S. Biervliet, meer bekend als Pakitow, in behandeling worden genomen. Die zaak heeft geen voortgang gehad omdat de officier van justitie de dagvaarding heeft ingetrokken. De officier heeft medegedeeld dat de verdachte S. Biervliet opnieuw zal worden gedagvaard voor een andere zittingsdag.

 

Paramaribo, 13 april 2023

Communicatie Unit Hof van Justitie