Essay en Kunst

17 mei 2024

Tijdens een welkomstreceptie op zondag  5 mei 2024 in verband met het 155-jarig bestaan van de Rechtspraak in Suriname zijn de winnaars van de essaywedstrijd die is gehouden onder de middelbare scholen in Suriname bekendgemaakt. Student Richa Shiwmangal van het E.P. Meyer Lyceum is door een driekoppige jury gekozen tot degene met het beste essay. De tweede plek is gegaan naar Laquisha Kayen van het Surinaams Pedagogisch Instituut.

De winnaars L. Kayen en R. Shiwmangal

De jury bestond uit de leden mr. Jane Jensen, Rachael van der Kooye MSc. en Marjorie Rotsburg MSc. Er zijn 9 essays ingezonden door de verschillende middelbare scholen. Uit deze zijn de twee besten voortgekomen. De winnaar kreeg een laptop en de student die de tweede plek behaalde kreeg een waardebon van SRD 5000,=, te besteden bij Office World. Alle studenten kregen een oorkonde, een beker en een pen. De prijzen konden worden uitgereikt door sponsoring van UNICEF.

De kunstenaars na ontvangst van een oorkonde, beker en pen

De receptie was tevens een moment om de kunstwerken van de studenten van de verschillende kunstacademies tentoon te stellen. Er zijn tekeningen gemaakt, 3D beelden, foto’s en schilderijen. De kunstwerken waren vervolgens nog te zien op het congres dat op 6 mei 2024 plaatsvond. Vanaf 7 tot en met 31 mei  zijn de kunstwerken te bezichtigen  in de gerechtsgebouwen.

 

Enkele van de kunstwerken die zijn vervaardigd door de studenten

De  gasten waren zeer onder de indruk van de kunstwerken. De heer P. Jamadar van de Caribbean Court of Justice vond het bijvoorbeeld geweldig om te zien hoe de studenten vrouwe justitia op zoveel verschillende manieren hebben uitgebeeld. De president van het Hof van Justitie kon  het niet nalaten om  enkele kunstwerken  permanent te doen plaatsen  in de gerechtsgebouwen.