Behandeling ‘december strafzaak’ in hoger beroep van 31 januari 2023

Op dinsdag 31 januari 2023 is de behandeling in hoger beroep van de ‘december strafzaak’ hervat. Daarbij heeft de waarnemend procureur-generaal, mr. C. Rasam, het requisitoir gehouden in de strafzaken tegen de verdachten Bouterse, Dendoe, Dijksteel, Gefferie en Brondenstein. Verdachte Brondenstein was afwezig vanwege gezondheidsredenen.

In alle vijf strafzaken is de waarnemend procureur-generaal tot de conclusie gekomen dat medeplegen aan moord bewezen is. In de strafzaak tegen de verdachte Bouterse heeft zij gerequireerd dat het vonnis in eerste aanleg gewezen en uitgesproken door de Krijgsraad – waarbij een gevangenisstraf voor de duur van twintig jaren was opgelegd – wordt bevestigd en dat thans tevens de gevangenneming wordt gelast.

Hierna heeft de waarnemend procureur-generaal achtereenvolgens de strafeis tegen de overige vier verdachten gepresenteerd. Ook voor deze verdachten requireerde zij dat aan hun een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaren wordt opgelegd en dat hun gevangenneming wordt gelast.

In eerste aanleg had de auditeur-militair, toen mr. R. Elgin, gerequireerd dat alle vijf verdachten elk een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaren opgelegd kregen. De Krijgsraad heeft in eerste aanleg aan Brondenstein, Dijksteel en Gefferie elk een gevangenisstraf voor de duur van vijftien jaren opgelegd terwijl de verdachte Dendoe een gevangenisstraf voor de duur van tien jaren opgelegd heeft gekregen.

Op vrijdag 31 maart om 09.00 uur zal de raadsman het pleidooi voor alle vijf verdachten houden.

 

Paramaribo, 15 februari 2023

Communicatie Unit Hof van Justitie