Behandeling strafzaak verdachten D. Kom e.a. van 5 oktober 2023

Op donderdag 5 oktober 2023 is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten D. Kom, M. Kom, S. Cruden, Y. Rother, M. Rother en R. Koendjbiharie voortgezet door de kantonrechter. De zaak stond voor pleidooi in de zaken van de verdachten D. Kom, M. Rother en Cruden.

Advocaat I. Kanhai BSc. die de verdachte M. Rother bijstaat heeft mede namens collega Veira het woord gevoerd. Hij heeft de kantonrechter gevraagd om de officier niet ontvankelijk te verklaren op basis van willekeurige vervolging.

Hierna heeft mr. C. Algoe gepleit voor verdachte Cruden die uitlandig is vanwege gezondheidsredenen. Zij vroeg vrijspraak van de gehele tenlastelegging voor deze verdachte omdat het wettig en overtuigend bewijs niet is geleverd.

Mr. Veira deed een verzoek voor verdachte Y. Rother tot invrijheidstelling. Mr. Denz verwees naar zijn verzoek gedaan op de vorige zitting, namelijk om zijn cliƫnt conform de eis van de vervolging te veroordelen. De kantonrechter heeft aan de aanwezigen meegedeeld dat hij bij de volgende zitting een beslissing zal nemen omtrent de verzoeken gedaan door de raadslieden.

De volgende zitting is op 26 oktober 2023. Op die dag zal mr. B. Pick pleiten voor verdachte D. Kom. Hierna zal de officier voor de tweede keer aan het woord komen. Zij zal dan reageren op hetgeen de advocaten in hun pleidooi naar voren hebben gebracht.

 

Paramaribo, 9 oktober 2023

Communicatie Unit Hof van Justitie